KENAPA BRAKE TAK CENGKAM DAN KELUAR BUNYI?

Adakah anda tahu bertapa pentingnya sistem keselamatan brek? Sistem keselamatan brek perlu dititikberatkan kerana terdapat beberapa faktor yang boleh menjadikan komponen brek bermasalah seperti penjagaan bendalir brek dan brake pad.


Bendalir brake (brake fluid) akan bermasalah apabila anda sudah terlalu lama tidak servis. Ini akan mengakibatkan saluran bendalir brake tersumbat dan menyebabkan kereta anda mengambil jarak yang jauh untuk berhenti. Lebih parah lagi, berkemungkinan terdapat kebocoran dalam sistem bendalir brake dalam jangka masa panjang kerana dalam cecair bendalir brake ade cecair yang dinamakan hygroscopic. Sifat cecair ini memerangkap air dalam udara dari persekitaran kawasan. Sebaiknya setiap 40000km buat penukaran bendalir brake.


Brake pad pula selalu jadi masalah dalam kalangan pengguna jalan raya yang terlepas pandang sebelum meneruskan perjalanan. Ade yang sampai bunyi 'chiiiiiiiit' bile tekan brake. Ni ialah punca utama kenapa brake tak cengkam, kerana permukaan brake pad yang di alas oleh bahan Graphite sudah nipis mungkin sudah sampai tahap yang maximum, Bila kelamaan, disc rotor brake juga boleh bermasalah calar dan menyebabkan permukaan disc rotor tidak rata.


ATS auto tech sedia periksa kereta anda. Anda service kereta dengan kami, 21+ inspection point termasuk belting, absorber, tayar dan beberapa point akan kami periksa. Bukan setakat service tuka minyak hitam sahaja, cuma kami buat 21+ inspection point ini memastikan kenderaan anda dalam keadaan selamat dipandu. Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *